Allergia és intolerancia vizsgálatok
Az allergiák esetében a szervezet védekező rendszere tévesen reagál és az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy a feltételezett idegen anyaggal szemben védekezzenek.
Intolerancia, vérvételes ételallergia vizsgálat során meghatározzuk az adott élelmiszer ellen a szervezetben jelenlevő ellenanyag IgE (IgG) szintjét – ha magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.
Az allergiával ellentétben az intolerancia tünetei az étel elfogyasztása után nem azonnal jelentkeznek, hanem hosszabb idő alatt alakulnak ki. Ezért laboratóriumi diagnosztika nélkül szinte lehetetlen meghatározni a pontos kiváltó okot.
Az ételintoleranciának nincs ismert gyógymódja – a legfontosabb a problémát okozó élelmiszerek azonosítsa, majd azok kizárása étrendünkből.
Az általunk kínált allergiavizsgálatnak az előnye a bőrteszttel szemben, hogy akkor is elvégezhető, amikor allergia vizsgálat kapcsán a bőrteszt nem javasolt. Ilyen esetek például antihisztamin vagy szteroid szedése, gyulladt, ekcémás bőr, várandóság, szoptatás, tartós pollenszezon.
Az allergia és intolerancia vizsgálatok a modern orvostudomány fontos részét képezik, különösen a bőrgyógyászat, az endokrinológia, a fül orr gégészet, a gasztroenterológia és a gyermekgyógyászat területén. Ezek a vizsgálatok a különböző tünetek, mint például a szénanátha vagy a különféle szindrómák pontos diagnosztizálása érdekében történnek.
A laborvizsgálatok és a Prick teszt elengedhetetlenek a klinikai diagnózis felállításához. A vérből vett minta alapján végzett vérvizsgálat szintén nagyon fontos, mivel a legtöbb esetben a laborvizsgálatok eredményei alapján lehet meghatározni a szükséges kezelést. A komplex vizsgálatokat követően már pontosabban láthatjuk, hogy mely allergének okozzák a panaszokat, így célzottan tudunk fellépni ellenük.
Az allergia és intolerancia vizsgálatok között számos módszer létezik, melyek közül az orvosok az egyénre szabott kezelési terv javítása érdekében választanak. Itt fontos megjegyezni, hogy a vizsgálatok előkészítése és végrehajtása során szigorúan be kell tartani az orvosi protokollokat.
Táplálék, azaz nutritív allergiavizsgálat leírása
Mivel az ételek elfogyasztása után megjelenő allergiás panaszok változatos emésztőrendszeri, bőr és légúti tünetek formájában jelenhetnek meg, ezért mindazoknak ajánljuk ennek a csomagnak az elvégzését, aki hányingert, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést, a bőrön vörös foltokat, csalánkiütést, ekcéma megjelenését, viszkető érzést, vagy a légúti tünetek közül fulladást és az asztmára jellemző panaszokat éreznek.
A 9-es panel tartalma
Tőkehal, Garnélarák, Kék kagyló, Tonhal, Lazac, Disznóhús, Marhahús, Csirkehús, Birkahús
A 26-as panel tartalma
Földimogyoró, Mogyoró, Paradió, Mandula, Kókuszdió, Búza, Zab, Kukorica, Szezámmag, Hajdina, Tojásfehérje, Tehéntej, Tőkehal, Szója, Narancs, Alma, Banán, Őszibarack, Paradicsom, Sárgarépa, Burgonya, Fokhagyma, Kiwi, Mustár, Mangó, Ananász
Légúti, azaz inhalatív allergiapanel leírása
A Légúti allergiavizsgálatot a környezetben található anyagokra (pl. poratka, parlagfű, állatszőr) adott allergia esetén, a tüneteket okozó allergének kimutatására javasoljuk. A légúti allergia tünetei orrnyálkahártya gyulladása, orrfolyás, szemviszketés, köhögés, gyakori tüsszentés, súlyosabb esetekben allergiás asztma, légszomj, fulladás, mellkasi szorítás.
Penész és por – 9 allergén tartalma
Dermatophagoides pteronyssinus (házipor atka), Dermatophagoides farinae (házipor atka), Házipor, Csótány, Ecsetpenész, Korompenész, Kannapenész, Élesztőgomba, Konídiumos gomba.
Állatok – 9 allergén tartalma
Macska szőr/hám, Lószőr, Szarvasmarha szőr, Kutyaszőr, Tengerimalac hám, Nyúl hám, Aranyhörcsög hám, Patkány, Egér.
Pollenek – 19 allergén tartalma
Parlagfű, Fekete üröm, Lándzsás útifű, Fehér libaparéj, Ballagófű, Juhar, Éger, Nyír, Mogyoró, Bükkfa, Tölgy, Diófa, Fűz, Illatos borjúpázsit, Angol perje, Réti komócsin, Termesztett rozs, Pelyhes selyemperje, Fűkeverék.
Rovarok – 4 allergén tartalma
Háziméh, Darázs, Papírdarázs, Lódarázs
Ismeretlen allergia
Ismeretlen allergia esetén a tüneteket okozó allergének azonosítására javasolt laborcsomag. A kombinált ételallergia és légúti allergia laborcsomag összesen 20 allergént vizsgál vagy a teljes panel vizsgálat, amely 295 allergént vizsgál.
Mindazoknak ajánljuk, akiknél allergiás panaszok jelentkeznek változatos emésztőrendszeri, bőr és légúti tünetek formájában, valamint aki hányingert, görcsös hasi fájdalmat, hasmenést, a bőrön vörös foltokat, csalánkiütést, ekcéma megjelenését, viszkető érzést, vagy a légúti tünetek közül fulladást és az asztmára jellemző panaszokat éreznek.
Vegyes allergiapanel – 20 allergén tartalma
Dermatophagoides pteronyssinus (házipor atka), Dermatophagoides farinae (házipor atka),Házipor, Csótány, Parlagfű, Fekete üröm, Lándzsás útifű, Fehér libaparéj, Ballagófű, Éger, Nyír, Mogyoró, Tölgy, Fűz, Fűkeverék, Földimogyoró, Tojásfehérje, Tehéntej, Tőkehal, Szója.
Teljes allergia panel – 295 allergén
• Állati nutritív (56)
• Növényi nutritív (96)
• Állati inhalatív (53)
• Növényi inhalatív (59)
• Egyéb inhalatív (13)
• Egyéb (18)
A teljes panel ide kattintva megtekinthető, letölthető pdf formátumban.
Ételintolerancia
Az ételintolerancia számos tünet formájában jelentkezhet. Leggyakoribbak a tápcsatorna zavarai, mint hasmenés, székrekedés, haspuffadás, hasi görcsök, hasi fájdalom, bélgyulladás, de jelentkezhet központi idegrendszeri panaszok – például álmatlanság vagy krónikus fejfájás –, bőrproblémák – például ekcéma vagy pattanás –, de akár ízületi gyulladás vagy krónikus hörghurut is.
Vizsgálati csomagjaink:
1. A 48 paraméteres tartalma
alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)
2. A 108 paraméteres tartalma
Árpa, Gliadin/glutén, Zab, Rozs, Tönköly búza, Búza, Hajdina, Kukorica, Köles, Rizs, Marhahús, Csirkehús, Bárányhús, Sertéshús, Pulykahús, Tehéntej, Tojássárgája, Tojásfehérje, Kecsketej és sajt, Juhtej és sajt, Joghurt, Padlizsán, Cékla, Kaliforniai paprika, Édesburgonya, Csicseriborsó, Kinoa, Saláta keverék (fejessaláta, jégsaláta), Madársaláta, Brokkoli, Sárgarépa, Zeller, Chili, Uborka, Torma, Póréhagyma és metélőhagyma, Olajbogyó, Vöröshagyma és mogyoróhagyma, Burgonya, Vöröskáposzta, Paradicsom, Fehér répa, Cukkini, Articsóka, Spárga, Spenót, Bab keverék (fehérbab, zöldbab, tarkabab), Zöldborsó, Szójabab, Lencse, Lenmag, Alma, Sárgabarack, Banán, Cseresznye, Szőlő keverék (vörös szőlő, fehér szőlő, mazsola), Kivi, Citrom, Nektarin, Narancs, Ananász, Eper, Görögdinnye, Körte, Szilva, Grapefruit, Őszibarack, Datolya, Bazsalikom, Kakukkfű, Fahéj, Fokhagyma, Mustármag, Szerecsendió, Oregánó, Petrezselyem, Mák, Rozmaring, Bors (fekete/fehér), Vanília, Mandula, Kesudió, Kakaóbab, Mogyoró, Földimogyoró, Pisztácia, Szezámmag, Napraforgómag, Dió, Kókusz, Gomba (laska, csiperke, shitake, rókagomba), Gomba (vargánya, tinorú), Lazac, Tonhal, Kagyló, Garnéla rák keverék, Szardella/ajóka, Kardhal, Pisztráng, Nyelvhal, Tőkehal, Folyami rák, Disznóparéj, Életsző keverék (sütőélesztő, sörélesztő), Méz, Kávé, Fekete tea, Menta keverék (borsmenta, fodormenta).
3. A 220 paraméteres tartalma
Tej, tejkészítmények: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája
Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal
Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús
Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse
Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula
Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab
Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka
Molekuláris allergiavizsgálatok
A molekuláris, más néven komponens alapú allergiateszt a legmodernebb laboratóriumi módszer az allergiás betegségek kivizsgálásában. Ennek során az allergének komponenseit, alkotórészeit határozzák meg. Az utóbbi években nagyszámú egyedi allergén epitópot (= az allergén azon része, ahová az antitest kötődik) azonosítottak. A molekuláris allergén komponensek növekvő elérhetősége egyre inkább lehetővé teszi a célzott terápia megkezdését, a részletes kórtörténet és tünetek figyelembevételével.
Attól függően, hogy egy adott allergén mely alkotójára alakult ki allergia, eldönthető, hogy pl. adott élelmiszer milyen formában fogyasztható (főzve, sütve, vagy sehogyan), illetve allergéntől függően felállítható a pontos terápiás stratégia.
Milyen esetekben lehet hasznos?
- élelmiszerallergiában szenvedő betegek azonosítása, akiknél nagy eséllyel alakul ki súlyos szisztémás reakció, mint például az anafilaxia; segítségével kimutatható, hogy magas-, vagy alacsony rizikójú összetevővel szemben van-e allergiánk, ezáltal meghatározható, hogy az adott tápanyagot milyen formában fogyaszthatjuk, vagy éppen teljesen iktassuk ki az étrendünkből;
- major inhalációs allergének elleni IgE ellenanyagok kimutatása specifikus immunterápia előtt;
- a keresztreaktív allergén komponensekkel szembeni szenzibilizáció azonosítása multiallergiás betegekben;
- lehetővé teszi célzott terápiás stratégiák létrehozását.
Melyek azok az allergének, ahol leggyakrabban indokolt a molekuláris allergia vizsgálat?
- tehéntej
- tojás
- földimogyoró
- búza
- szója
- parlagfű
Általánosságban elmondható, hogy első körben érdemes hagyományos allergiavizsgálatot végeztetni panasz, tünet fennállása esetén és amennyiben emelkedett specifikus IgE szintet mérnek valamely allergénnél, akkor annál megvizsgálni komponens alapú vizsgálattal, mely alkotó a felelős az allergiáért (vannak kivételek, pl. búza-, vagy szójaallergia előfordulhat negatív specifikus össz IgE-szint mellett is!). Ez persze nem minden allergén esetén kivitelezhető, illetve nem mindegyiknél van jelentősége. Ezért allergiás megbetegedések kivizsgálásában mindenképpen ajánlott allergológus szakorvos véleményét kikérni, aki a (családi és saját) kórelőzmény, panaszok/tünetek ismeretében, személyre szabottan értékelheti a leleteket, dönthet a vizsgálatok megfelelő kiválasztásáról, valamint határozhatja meg a terápiás tervet.
Laboratóriumunkban igénybe vehető molekuláris allergia vizsgálatok:
Búza, Dió, Földimogyoró, Mogyoró, Szójabab, Tehéntej, Tojásfehérje, Nyírfa, Parlagfű, Bromelain,
Rovarok allergia vizsgálat
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
48 220 Ft helyett
45 000 Ft
Inhalatív, azaz légúti allergia vizsgálat – Állatok
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
20 230 Ft helyett
18 900 Ft
Inhalatív, azaz légúti allergia vizsgálat – Penész és por
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
20 230 Ft helyett
18 900 Ft
Inhalatív, azaz légúti allergia vizsgálat – 19 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
29 450 Ft helyett
26 800 Ft
Nutritív allergia vizsgálat – 26 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
30 250 Ft helyett
27 900 Ft
Nutritív allergia vizsgálat – 9 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
20 230 Ft helyett
18 900 Ft
Vegyes allergia vizsgálat – 20 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
33 590 Ft helyett
30 000 Ft
Inhalatív allergia vizsgálat – teljes panel, 37 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
44 250 Ft helyett
40 900 Ft
Nutritív allergia vizsgálat – teljes panel, 34 allergén
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
36 750 Ft helyett
34 000 Ft
Teljes allergia vizsgálat panel – 295 allergén
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
102 650 Ft helyett
98 000 Ft
Molekuláris allergia vizsgálat – Alma
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
23 670 Ft helyett
21 670 Ft
Molekuláris allergia vizsgálat – Búza
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
30 000 Ft helyett
27 650 Ft
Molekuláris allergia vizsgálat – Dió
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
23 700 Ft helyett
21 700 Ft
Molekuláris allergia vizsgálat – Fölgyimogyoró
Teszt típusa
Vizsgálati csoport
Elkészülési idő (nap)
Egységár
Válassza EXTRA kedvezménnyel:
51 550 Ft helyett
48 850 Ft
Molekuláris allergia vizsgálat – Mogyoró
Teszt típusa